RBC Geschiedenis

Gestart in ’94 als een regionale speler in Rotterdam is RBC inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde partner op het gebied van veiligheid & beveiliging in de Benelux. Actief binnen de zware industrie, jachtenbouw, scheepsbouw en -reparatie, automotive, binnenvaart en zeevaart. Waar in 1994 nog twee mensen dit waarmaakten, wordt het familiebedrijf nu vertegenwoordigd door circa 1.000 medewerkers. Stuk voor stuk zorgen zij ervoor dat veiligheid en beveiliging tot in detail wordt geborgd. Het unieke karakter van RBC komt vooral naar voren in het gegeven dat RBC nog altijd werkzaam is voor klanten van het eerste uur. Ook is RBC trots op haar grote groep loyale medewerkers. Ambassadeurs die elke dag het verschil maken!

Anno 2024 is RBC een alom aanwezige partij binnen kleine organisaties en multinationals. Bij ieder bedrijf waar veiligheids- of beveiligingsbehoeftes optimaal moeten worden ingevuld. Denk aan leveren, verhuren en onderhouden van gasdetectie, ademlucht, valbeveiliging, reddingsvesten, blusmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook veiligheids- en beveiligingspersoneel, cameratoezicht, toegangscontrole, bedrijfscertificeringen, veiligheidsopleidingen en professionele, unieke oplossingen op locatie maken dat RBC haar visie al 30 jaar waarmaakt: Complete Safety!

Dé partner voor een veilige werkomgeving

Wij streven naar langdurige relaties en loyaliteit naar onze klanten en werknemers. Klanten van het eerste uur zijn nog altijd klant. Klanten moeten altijd en overal tevreden zijn over de door ons geleverde diensten.

Wij steken energie in zaken als identiteit en imago, waaronder ook ons werkgeversimago. Een goed werkgever zijn vinden wij van essentieel belang! Onze werknemers zijn dan ook loyaal aan RBC en werken 24/7 met hetzelfde enthousiasme voor u en voor ons. RBC is een partner om op te bouwen en te vertrouwen. Wij ontzorgen onze klanten compleet.

RBC verleden tot heden

1994
Philip en Peter Tooren richten 21 februari 1994 het bedrijf Regionale Brandwachten Centrale VOF op de Mijnsherenlaan, Rotterdam. De noodzakelijke VCA certificering wordt direct gehaald. Vader en zoon zijn in ´no time´ een begrip binnen de brandwachtenwereld.

1996
Oprichting R.B.C. B.V., de Regionale Brandwachten Centrale, door Philip, Peter en Michel Tooren. Het bedrijf vestigt zich aan de Vosbergendam te Rotterdam en groeit door naar elf werknemers.

1997
RBC verhuist naar een nieuw kantoor, gevestigd op het Rivium te Capelle aan den IJssel.

1998
Uitbreiding van het kantoor op het Rivium. RBC is fors doorgegroeid, qua omzet, klanten en werknemers. In twee jaar is het aantal werknemers verdrievoudigd (33).

2001
RBC BV neemt het gerenommeerde bedrijf Oilfield Services over. Oilfield gaat op in RBC. RBC BV blijft gestaag groeien en vestigt ook internationaal meer en meer de aandacht op zich. Peter en Michel Tooren worden voor 100% verantwoordelijk; zij nemen de aandelen van hun vader, Philip Tooren, over.

2002 – 2003
Peter en Michel Tooren gaan door met de ‘hands on’ mentaliteit. Van medewerkers wordt dit ook verwacht. De groei en het aansturen van het personeel vereisen dat ze meer op kantoor moeten zijn. Werktenue wordt vaker gedragen dan kantoorpak, want bij alle werkzaamheden blijven ze betrokken.

2004
RBC keert terug naar Rotterdam en betrekt een nieuw hoofdkantoor. Het pand aan de Aploniastraat 82 biedt veel meer mogelijkheden en faciliteiten. RBC is zo nog beter in staat zijn diensten optimaal aan te bieden.

2005
Oprichting RBC Brandbeveiliging Nederland B.V. De tweede tak van de onderneming richt zich in eerste instantie op onderhoud, service, verkoop en verhuur van veiligheidsmateriaal in de binnenvaart en op de scheepswerven. RBC Brandbeveiliging doet dit zo succesvol dat aanvragen uit andere sectoren binnekomen. Vanuit de basisgedachte “doe wat je zegt, maak waar wat je belooft” worden ze al snel ook in deze sectoren een begrip. In 2005 wordt het aangrenzende pand aan de Aploniastraat ingelijfd en een werkplaats plus magazijn.

2006
Man van het eerste uur en medeoprichter van RBC, Philip Tooren, neemt definitief afscheid van RBC.

2007
Oprichting RBC Flex B.V. Een uitzendbureau. Deze derde divisie is een logische ontwikkeling gezien de grote vraag naar vast en tijdelijk personeel binnen de sectoren waar RBC actief is en het enorm netwerk waar RBC over beschikt. RBC vestigt zich aan de Stolwijkstraat.
Elkon Handelsmaatschappij B.V. wordt overgenomen. Elkon gaat uiteindelijk op in RBC Brandbeveiliging Nederland BV.

2008 – 2009
Als gevolg van het succes van RBC, wordt RBC nauwlettend gevolgd door internationale ‘concerns’. Uiteindelijk resulteert dit in een samenwerking.

2010
Een ervaring rijker gaan de gebroeders Tooren weer zelfstandig verder. De internationale ‘know how’, gekoppeld aan de Nederlandse professionaliteit brengt RBC over de landsgrenzen. De organisatie bestaat inmiddels uit 110 werknemers.

RBC Nederland voert in 2010 een complete re-branding door met het motto ‘compleet in veiligheid’. Alle divisies krijgen een nieuw logo & huisstijl die de kracht en kwaliteit van RBC weerspiegelt binnen iedere sector waar in ze opereren. In augustus 2010 wordt de nieuwe website en de nieuwe corporate brochure.

2011
RBC neemt Intersafe Mobile Safety Services (IMSS) over van Intersafe Groeneveld en brengt IMSS en het personeel onder in de divisie RBC Industriële & Maritieme Veiligheid.

2012
Veiligheid en beveiliging (of bewaking) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. RBC Bewaking, de vierde divisie binnen RBC, is dan ook een logische stap. RBC is nu in staat (project gerelateerde) bewakingsvraagstukken voor klanten op te lossen.

2013
De Belgische organisatie wordt gestart. VCA–P (VCA Petrochemie) wordt behaald. België worden de activiteiten van RBC Brandbeveiliging en RBC Industriële & Maritieme veiligheid vanuit één organisatie in de markt gezet. De website van RBC wordt compleet gerestyled en heeft vanaf nu ook een rental webshop. De naam van RBC Flex B.V. wordt RBC Flexibel in Menskracht.

2014
De visie van RBC Group is om Complete Safety altijd lokaal te organiseren. Vanuit die visie wordt in 2014 het Belgische kantoor geopend. Aan de Kauwenstein 5, centraal in de haven van Antwerpen.

2015
De Safety-divisie van beveiligingsbedrijf SERIS Nederland wordt overgenomen. Binnen RBC valt de divisie onder RBC Industriële & Maritieme Veiligheid. Met deze overname wordt de groei binnen de markt van veiligheidstoezicht verder doorgezet.

2016
RBC groeit opnieuw uit haar jasje. Door de groei moet het hoofdkantoor aan de Stolwijkstraat verder uitgebreid worden. Daarom wordt “de buurman” gekocht. Het pand groeit hiermee naar 4.000 m2.

2017
Na een flinke verbouwing wordt het hoofdkantoor betrokken.

2020
Peter Tooren – één van de oprichters van RBC – gaat na 26 jaar met zijn welverdiende pensioen. Pim van der Est neemt het aandeel van Peter over en bouwt samen met Michel Tooren verder aan het succes van RBC.

2021
Marine Safety Europe B.V. (kortweg MSE), de specialist op het gebied van brandbestrijdings-, reddings- en veiligheidsuitrusting voor de zeevaart en offshore, wordt onderdeel van RBC. Waar RBC Brandbeveiliging deze activiteiten reeds uitvoerden aan de wal en in de binnenvaart, wordt door deze uitbreiding de volledige maritieme markt bedient. Een prachtige uitbreiding.

Naast de overname van MSE BV wordt Check Safety Professionals opgericht. Check is dé meewerkende partner voor veilig en gezond werken. Check ondersteunt in veiligheidsvraagstukken en in het inzetten van Operationele, Middelbare en Hogere Veiligheidskundige. Met deze toevoeging is RBC nog completer in veiligheid.

2022
Normwaard wordt onderdeel van de RBC Group. Het organisatieadviesbureau op het gebied van bedrijfscertificeringen zorgt er ook voor dat de bedrijfscertificeringen worden behaald én behouden. Met deze stap worden beide partijen sterker naar wederzijdse opdrachtgevers en netwerken.

In ditzelfde jaar treedt Way2Safety toe tot de RBC Group. Door deze krachtenbundeling vergroot RBC haar marktaandeel in de safety markt verder.

2023
DekkControl, gevestigd in Sliedrecht, wordt overgenomen. Met deze stap wordt het aandeel binnen de markt van de binnenvaart en (tank)schepen verder uitgebouwd. Beide partijen versterken elkaar waar het gaat om monteurs, netwerk, opdrachtgevers en strategische partners.

2024
RBC Group viert feest! 21 februari 1994 is de datum waarop het allemaal begon. RBC Group is al 30 jaar de partner in Complete Safety! Waar RBC in 1994 met twee man begon is het familiebedrijf door de jaren heen uitgegroeid tot circa 1.000 medewerkers. De afgelopen jaren heeft RBC een mooie ontwikkeling gemaakt. Met een strategische visie richting 2028 blijft de organisatie verder aan de weg timmeren.

Advies of offerte nodig?

Heeft u vragen of wenst u passend advies, neem dan gerust contact met ons op. Wij bieden altijd een oplossing met onze offerte op maat.