Wat doet een Brandwacht?

Een veel gestelde vraag is; wat doet een Brandwacht? Een Brandwacht houdt preventief toezicht tijdens risicovolle werkzaamheden en brandgevaarlijke situaties en wordt veelal ingezet in de jachtenbouw, scheepsreparatie, tankopslag, chemie en petrochemie, avalverwerking, staal en energie. De belangrijkste taak is vooral preventief toezicht houden, oftewel het voorkomen van incidenten. Bijvoorbeeld door het controleren van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en of er volgens de veiligheidsvoorschriften wordt gewerkt. Bij incidenten grijpt hij of zij snel en vakbekwaam in en verleent wanneer nodig eerste hulp. Een Brandwacht is geen Brandweerman- of vrouw, maar wel getraind en ervaren in het bestrijden van een beginnende brand, het ontruimen van een gebouw en het verlenen van EHBO.

Taken en verantwoordelijkheden

Als gecertificeerd Brandwacht ontzorg je de opdrachtgever door de veiligheid op de werkplekken te monitoren, waarborgen en eventueel te verbeteren. Je voert controles uit, signaleert onveilige situaties en je neemt waar nodig preventieve actie om de veiligheid te waarborgen. Bijvoorbeeld door het controleren van de werkvergunning, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en verrichten van gasmetingen in besloten ruimtes. Daarnaast weet je precies hoe te handelen tijdens een calamiteit. Als Brandwacht zorg je ervoor dat iedereen onder jouw toezicht weer veilig thuis komt.

  • Controleren op de naleving van ingezette brandpreventiemiddelen zoals vermeld in de werkvergunning;
  • Controleren van de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM);
  • Verrichten van gasmetingen (indien bevoegd) ten behoeve van toxische stoffen, zuurstofgehalte en explosieve mengsels;
  • Uitvoeren van inspectierondes ten behoeve van brandpreventie;
  • Waarborgen van de veiligheid van jou en je collega’s.

Brandwacht worden?

Binnen RBC zijn er Rijksgediplomeerde en Industriële Brandwachten. Een Rijksgediplomeerde Brandwacht heeft minimaal stage gelopen bij een brandweerkorps en is getraind op brandbestrijding, incidenten met gevaarlijke stoffen en hulpverlening.

Om een Industriële Brandwacht te worden heb je een opleiding tot Brandwacht nodig. Tijdens deze opleiding word je een breed scala aan kennis en vaardigheden bijgebracht. Bijvoorbeeld op het gebied van brand- en arbeidsveiligheid, veilig werken in besloten ruimtes, eerste hulp, brandbestrijding, ontruiming en gasmeten. De opleiding duurt circa twee weken en bestaat uit een praktijkgedeelte en een theoriegedeelte die wij op onze locatie in Rotterdam verzorgen. De opleiding wordt gegeven door een ervaren professional en getoetst door een onafhankelijk examenbureau. Hiermee waarborgen wij de kwaliteit van jouw diploma. Wij bieden een baangarantie na het succesvol behalen van je diploma.

Wat hebben wij te bieden?

Wij willen langdurige relaties aangaan met onze medewerkers en bieden daarom een salaris dat aan de bovenkant van de markt zit, aangevuld met uitstekende arbeidsvoorwaarden. Als Brandwacht binnen RBC kan je zowel parttime als fulltime aan de slag op één vaste locatie of juist op verschillende locaties. De flexibiliteit in uren en locatie is altijd bespreekbaar. Ook bieden wij doorgroeimogelijkheden naar een nieuwe of hogere functie, aanbrengbonus a € 500,-  én een groot netwerk aan veiligheidsexperts.

Aan de slag

Heb je interesse om aan de slag te gaan als Brandwacht? Stuur dan je cv naar solliciteren@rbc-group.eu onder vermelding van vacature Brandwacht. Voor vragen kan je onze HR afdeling ook telefonisch bereiken via +31 (0)10 851  66 54.

Meer nieuws

Nieuws 23 februari 2024

RBC Group: 30 jaar compleet in veiligheid

RBC Group viert op woensdag 21 februari haar dertigjarig jubileum. Gestart in ’94 als een regionale speler in Rotterdam, is RBC inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde partner op het gebied van